Rusland wordt volgend jaar geconfronteerd met een “aanzienlijk hoger” begrotingstekort dan eerder gedacht, nu de economie richting een recessie glijdt.

Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov. Een concrete prognose gaf Siluanov niet, maar Rusland hield voor 2015 rekening met een tekort van 0,6 procent.

Het land kampt onder meer met de gevolgen van de westerse sancties. Ook de prijsdaling van olie slaat een gat in de begroting. Voor dit jaar werd eerder gerekend op een overschot van 0,6 procent, maar door alle stimuleringsmaatregelen om de val van de roebel te breken voorziet men nu een tekort tot 0,8 procent.

Volgens Siluanov zal Rusland zijn reserves moeten aanspreken om het gat te dichten. “Een jaar met een tekort is niet zo heel erg”, zo gaf hij aan. “Het belangrijkste is dat we ons voorbereiden op de toekomstige begrotingen.”

Ook Saudi-Arabië in de problemen

Rusland is overigens niet het enige land dat kampt met een begrotingstekort doordat de inkomsten uit olie lager uitvallen. Zo voorziet ook Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, dit jaar een tekort van omgerekend 12 miljard euro. Het is overigens voor het eerst sinds 2009 dat Saoedi-Arabië te maken heeft met een tekort, dat volgend jaar verder zal oplopen naar zo’n 32 miljard euro.

De overheidsinkomsten van Saoedi-Arabië komen voor ongeveer 90 procent uit de export van olie. Daarbij wordt geschat dat het land een prijs van gemiddeld 90 dollar per vat nodig heeft om de begroting in balans te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl